Gépépítős live összefoglaló – Saját gép upgrade

Written by The Ducky

I'm Ducky the owner of this site. I'm going to write tutorials, tech news, and all tech and gaming related news.

December 15, 2023

Eljött az idő hogy ismét építsek egy gépet, viszont most nem másnak fogom építeni hanem saját magamnak. Számomra ez mindig egy új kaland, kihívás hisz bár saját magamnak építem a gépet, mégis úgy tekintek rá mintha portfólióm egy olyan eleme lenne, ami nagyban meghatározza a PC builder filozófiámat. Ezek miatt mégjobban odafigyelek az apró részletekre, kábel managementet is igyekszem a lehető legjobban elintézni. Ez egyfajta benchmark és baseline hogy ha jövőben úgy dönt valaki hogy engem bíz meg a gépe építésére, akkor nyugodt szívvel tudjam mutogatni ezeket a kész gépeket.

 

Komponensek.:

Új alkatrészek:
CPU.:
INTEL Core i9-14900KF 2.40GHz LGA-1700 BOX
RAM.:
G.SKILL 32GB Trident Z5 RGB DDR5 7600MHz CL36 KIT F5-7600J3646G16GX2-TZ5RK
PSU.:
FRACTAL DESIGN ION + 2 Platinum 860W
Alaplap.:
ASUS ROG STRIX Z790-A GAMING WIFI
Vízhűtő.:
DEEPCOOL LT720 WH
SSD.: ADATA 2TB XPG Gammix S70 Blade M.2 PCIe M.2 2280 AGAMMIXS70B-2T-CS

Benyomások

Lassan 1 hónapja hogy használom az új konfigom és azt kell hogy mondjam, hogy az előző géphez képest drámai a különbség teljesítmény szempontjából. Eddigi játékok amiket játszottam a 9-ik generációs platformon, rendben voltak de mégis olykor problémát okozott az hogy az új AAA játékok megfelelően fussanak rajta. Sajnos sokat jelentett az hogy csak PCI 3-ik generációt támogatott maximum az alaplapom és ez rendesen rá is nyomta a bélyeget a videókártya teljesítményére ami így féllángon kellett hogy teljesítsen évekig. Jelenleg majdnem semennyi teljesítménybeli gondom nincsen. Ha lehetne tippelnem akkor olyan dupla teljesítményt tudok elérni játékokban mint azelött. Egyik ilyen nagy ugrást a Time Spy benchmarkban tudom a legegyszerűbben megmutatni. Hozzá kell tennem hogy a GPU akkor se és most se esett át semmilyen overclockingon.:

Másik ilyen nagy szemléltető tényező a Cyberpunk 2077. Számomra ez a játék az ami miatt próbálok maximálisan arra törekedni hogy a lehető legjobb teljesítményt sajtoljam ki a gépemből ugyanis ezt a játékot a lehető legszebb minőségben szeretném majd végig játszani. Számokban ennyire hatalmasak lettek az eltérések.:

Fentiek alapján is elmondható hogy lényegében megkétszereződött a gépem teljesítménye és ez mostmár nagyon nagy elégedettségre ad okot nekem.

Problémák

Sajnos a jók ellenére vannak negatívumok is. Lehet hogy én fogtam ki valahol valami nagyon rossz lottó szelvényt de kisebb nagyobb instabilitások még előfordulnak olykor, valamint az AIO szokott furán viselkedni. Egyes RPM elérésénél hangosabban kerreg az AIO mint mikor valamelyik szomszéd izombol nyomja neki az ütvefúrót a panelban, és ez olykor fejhallgatón keresztül is átjön ami már zavaró tényező. Ezt valószínűleg majd garanciáztatni fogom. A másik ilyen problémám és ha sikerül hosszútávon megoldani akkor lesz egy cikk is majd ezzel kapcsolatban, na de ez nem más mint a memória XMP profil instabilitása. Valószínűleg kell még egy BIOS az ASUS-tól hogy ezek a stabilitási problémák helyrejöjjenek, de jelenleg most még nem tudom a 7600MTs sebességet kihasználni hanem csak 4800MTs-en pörögnek a modulok, cserébe stabil, ami nekem most fontosabb jelenleg. Ennyi negatívt tudok felhozni hálistennek.

 

Benchmarkok

Cyberpunk 2077

Ennek a mérésnek margójára egy elég érdekes artifactot is találtam amit a DLSS Performance profilban tapasztaltam csak. A kép HDR kép ezért ennyire világos, de az alsó sáv a lényeg.: 

Valamint azt is meg akarom említeni hogy a mérések a moddolt DLSS-AMD Frame Generation alatt futottak. A Frame Generation normál esetben nem elérhető az RTX30-as videókártyákon.

Shadow of Tomb Raider

Ez az első olyan játék ahol konkrétan natívan futtatom a Ray Tracinget gond nélkül!

FINAL FANTASY XV

3DMark

Itt 3 eredmény is készült 3 különböző Benchmarkra fókuszálva.

  1. Time Spy Extreme a 4K-s DirectX12-es teljesítményt méri RTX Nélkül
  2. Port Royal az RTX képességeket méri DLSS nélkül
  3. Speed Way szintén az RTX teljesítményt méri csak ez a legfrisebb

Konklúzió

Egyáltalán nem bántam meg hogy belefogtam ebbe a projektbe és belefektettem ebbe a gépbe. Most ismét 5 évig/5 generációig úgy érzem nem nagyon kell frissítenem a gépem. Talán majd egy 5080-as GPU-t még ha majd kiadják akkor arra felfrissítem a GPU-m de addig tökéletesen elég ez a teljesítmény főleg úgy hogy tervek közt szerepel egy streamer gép, így a fő gép teljesítménye egyáltalán nem lesz a streamelés miatt ketté osztva.

Az összes benchmark eredményeket elérhetővé tettem az alábbi linken.:

Benchmarks

 

You May Also Like…

Intel i9 mikrokód probléma – még mindig nincs megoldás

Intel i9 mikrokód probléma – még mindig nincs megoldás

Az Intel Core i9 processzorok stabilitási problémái a mikrokód hibás értékéből erednek, amelyet az eTVB funkcióval kapcsolatosan azonosítottak, és a cég javasolja a BIOS frissítését a 0x125-ös vagy újabb mikrokódra a probléma megoldása érdekében.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *