Intel i9 mikrokód probléma – még mindig nincs megoldás

Written by The Ducky

I'm Ducky the owner of this site. I'm going to write tutorials, tech news, and all tech and gaming related news.

June 15, 2024

Bár az intel még nem jelentett meg hivatalos álláspontot a Core i9 stabilitási problémára, annak ellenére hogy azt ígérték hogy Május végén publikálni fognak majd egyet, de úgy néz ki hogy az Intel belátja hogy a probléma nem teljesmértékben az alaplap gyártói oldalon van a helytelen BIOS beállításokkal, hanem a mikrokódban is lehetséges hogy probléma van.

Egy esetleges hibát már sikerült azonosítani aminek köze lehet a Raptor Lake S (13-ik generáció) és a Raptor Lake Refres S (14-ik generáció) stabilitási problémájára. Ez a hiba a mikrokód értéktáblázatában rejtőzködik, egészen pontosan az eTVB (Enhanced Thermal Boost Velocity) vezérlésében.

Mi is az az eTVB? Avagy az eTVB-ről röviden!

Az Intel Enhanced Thermal Velocity Boost (eTVB) egy olyan technológia, amely növeli a CPU órajelét, ha a processzor hőmérséklete kellően alacsony, és rendelkezésre áll a Turbo Boost teljesítménykerete. Bizonyos termikus körülmények között magasabb frekvenciát és teljesítményt tesz lehetővé.

Jöhet a kérdés jogosan hogy de mégis mi a különbség akkor a Turbo Boost és az eTVB között?

Az Intel Enhanced Thermal Velocity Boost (eTVB) lehetővé teszi a CPU-k számára, hogy bizonyos hőmérsékleti és energiaellátási feltételek teljesülése esetén magasabb frekvenciát érjenek el, mint a standard Turbo Boost. Míg a Turbo Boost a teljesítmény-, áram- és hőmérsékleti korlátokon belül növeli a CPU frekvenciáját, az eTVB az alacsonyabb hőmérsékletet kihasználva rövid időre még magasabbra emeli a frekvenciát, extra teljesítménynövekedést biztosítva.

Térjünk vissza a fő témára, mi is volt ez a hiba?

Root cause is an incorrect value in a microcode algorith assoctiated with the eTVB feature.

Implication Increased frequency and corresponding voltage at high temperature may reduce Processor reliability. Observed Found inteally. Impacted Platforms Raptor Lase S, Raptor Lake Refres S (CPUID 0xB0671)

Intel NDA documents obtained by Igor'sLAB

Ezek a fenti hírek eredetileg egy titkosított Intel dokumentumban létezik, de Igor Wallossek-nek köszönhetően ki lettek szivárogtatva, úgy hogy sikerült hozzáférni a dokumentumokhoz még mielött az Intel nyilvánosságra hozta volna.

Ez az eTVB funkció csak a Core i9-es lapokon érhető el, épp ezért van az hogy a stabilitási probléma, csak az i9-es modelleken érhetőp el. Ez a technológia arra lett kitalálva hogy ezeket a processzorokat overclockolhassák az általános teljesítmény növelő megoldások fölé is, vagy extrém esetekben, extrém szintekre is lehessen overclockolni. Mondani sem kell, nem igazán működik ez az algoritmus, ezért esnek el az i9-ek még gyári értékek alatt is.

Failure Analysis (FA) of 13th and 14th Generation K SKU processors indicates a shift in minimum operating voltage on affected processors resulting from cumulative exposure to elevated core voltages. Intel® analysis has determined a confirmed contributing factor for this issue is elevated voltage input to the processor due to previous BIOS settings which allow the processor to operate at turbo frequencies and voltages even while the processor is at a high temperature. Previous generations of Intel® K SKU processors were less sensitive to these
type of settings due to lower default operating voltage and frequency.
Intel® requests all customers to update BIOS to microcode 0x125 or later by 7/19/2024.
This microcode includes an eTVB fix for an issue which may allow the processor to enter a higher performance state even when the processor temperature has exceeded eTVB thresholds.

- Intel NDA documents obtained by Igor'sLAB

A fenti szöveg röviden tömören.:

Az Intel megállapította, hogy a 13. és 14. generációs K SKU CPU-k a korábbi BIOS-beállítások miatt magas hőmérsékleten turbósebességen és feszültségen működhetnek, ami idővel a minimális üzemi feszültség változásához vezet. A korábbi CPU-knál ez kevésbé volt probléma az alacsonyabb alapértelmezett feszültségek és frekvenciák miatt. Az Intel azt tanácsolja, hogy a BIOS-t 2024. július 19-ig frissítsék a 0x125-ös vagy újabb mikrokódra, amely tartalmazza az eTVB javítását, hogy megakadályozza a nagy teljesítményű állapotokat, amikor a hőmérséklet meghaladja a biztonságos küszöbértékeket.

Az Intel jelenleg is kéri a partnereket hogy adjanak ki egy friss BIOS frissítést amely tartalmazza az új mikrokódot, és hogy ez a BIOS verzió legkésőbb Július 19-ig legyen publikus. Remélhetőleg ez majd megoldást ad a stabilitási problémára.

Sajnos nem ennyire egyszerű a helyzet

Fentiek alapján arra gondol az ember hogy végre megoldódott a probléma, fellélegezhetnek az i9 tulajok, többek között jómagam is, de sajnos nem eszik olyan forrón a kását. Az Intel ugyanis elutasítja hogy a fentiekben elhangzott probléma a gyökér probléma (avagy root cause) a 13-ik és 14-ik generációs i9-eket érintő stabilitási problémára. Ennek értelmében az Intel továbbra is vizsgálja az alaplap gyártó partnerekkel együtt a stabilitási problémának a forrását!

“Contrary to recent media reports, Intel has not confirmed root cause and is continuing, with its partners, to investigate user reports regarding instability issues on unlocked Intel Core 13th and 14th generation (K/KF/KS) desktop processors.

The microcode patch referenced in press reports fixes an eTVB bug discovered by Intel while investigating the instability reports. While this issue is potentially contributing to instability, it is not the root cause.”

Thomas Hannaford

Intel

Szóval sajnos még nem teljes a fellélegzés. Azt tudom javasolni jómagamnak is, hogy vagy várjunk még az eredményre és a megoldásra, vagy amíg nem késő, addig talán lehet hasznos lehet a másik platform fele orientálódni a gondolkodás módban.

You May Also Like…

EA szerint a gamerek akarnak mit?

EA szerint a gamerek akarnak mit?

Utóbbi időben az EA is elbocsátott nagyon sok dolgozót arra hivatkozva hogy nehéz idők járnak mostanában a piacon. Jó...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *