Kálváriám az Intellel és az új géppel…FRISSÍTÉS #1

Written by The Ducky

I'm Ducky the owner of this site. I'm going to write tutorials, tech news, and all tech and gaming related news.

April 5, 2024

Őszintén nem is tudom hogy hol kezdjem el, mennyire mélyen fejtsem ki a problémát vagy csak adjam ki magamból az egészet…. Ez most a többi bejegyzéseimtől vagy cikkjeimtől merőben eltérő formátumú bejegyzés lesz, mert most a saját gondolataimat próbálom megfogalmazni és kiadni.

Kezdetek

Minden onnan indult hogy szerettem volna frissíteni a meglévő gépemet ami amúgy nem volt egy rossz gép mert 9-ik generációs i9 van benne 9900K, 32GB DDR4 3200MTs-es memória, jó kis ASUS ROG STRIX Z390-E alaplappal szóval egy masszív platform volt, viszont 5 év az 5 év és meg is érződött már nagyon rajta kezdve onnan hogy upgradeltem anno egy RTX3080-as kártyára ami PCI-E Gen4-es kártya, de a 9ik generáció még nem támogatta azt így maradt a PCI-E Gen3, vagyis csak a fele sávszélessége annak amit a kártya ki tud adni magából. Maga a CPU is már éreztette azt hogy AAA játékok alatt nem tudja kiadni azt a teljesítményt amit szerettem volna elérni szóval nem volt mese, UPGRADE!

Oh jajj na ezt megbántam…

…vagyis nem teljesen, de nem szaladok ennyire előre. Korábban már írtam arról hogy milyen gépre upgradeltem, azt ide kattintva el is lehet olvasni! Abszolút bivajerős gép lett, végre a videókártya olyan teljesítményt tud kiadni magából amit elvárok és brutálisan megugrott a játékélményem is. Minden vajsíma, minden tökéletes, még egyes címeken az RTX natívan is megy DLSS nélkül. Na de mi a baj? Hááát maga a 14-ik generációs i9 és amúgy már a 13-ik generációs i9-ekkel is problémák vannak.

OUT OF VIDEO MEMORY(?)

Hogy mi van? Biztos nem! Oké 10GB VRAM a 3080-nak valóban nem combos na de hogy egy THE FINALS vagy egy Hogwarts Legacy de egy Banishers: Ghost of New Eden konkrétan olyan szinten játszhatattlan hogy el se indul sőt mi több teljesen meg is fektesse a gépet az hmm… nagyon nem okés. Eleinte azt gondoltam hogy nvidia drivere rossz ezért elmentem az nvidia forumra hogy ott mizu. Nem sok ember sőt konkrétan senki eleinte nem jelezte a problémát, gondoltam na csak én lehet ennyire balfék hogy bele trafálok a bajba. Bekommentelem hát hogy gáz van, és láss csodát, mások is jöttek vissza azzal hogy nekik is ugyanez a probléma…. csak hogy… egy RTX4090-el!!! Csak mondom hogy abban 24GB VRAM VAN! Na ez így már kezd a bosszantóan nem vicces szituból átmenni a mostmár gáz van szituba.

Jól van akkor írok egy levelet az nvidianak hogy mizu. Ide másolom szóról szóra mit írtak csak hogy tiszta legyen a kép.:

Thank you for your feedback.  I see most of these games are based on Unreal Engine 5.  You are likely hitting an issue that affects some high end Intel CPUs with e-cores:

https://www.gamerevolution.com/guides/959377-the-finals-out-of-video-memory-error-fix-why-does-it-say-im-out-of-vram

“How to fix The Finals out of video memory error message

If you’re getting the out of video memory error when launching The Finals, you more than likely need to downclock your CPU. Despite the game saying the issue is with your VRAM, if your PC has an i9-13900K (or KF) CPU, then you need to perform a slight downclock to fix the problem. For some reason, Unreal Engine 5 games seem to have some issues with this particular model (and possibly other 13th-generation Intel CPUs).

You can perform the fix through your BIOS if you’d like, but I use the Intel Extreme Tuning Utility. Regardless of your method, you just need to change the multiplier on your performance cores only from x55 to x54. For some reason, this extremely small downclock completely fixes the issue in The Finals and any other Unreal Engine 5 game, and it’ll run completely normally.”

https://www.remnantgame.com/en/news/article/11551423

“–Out Of Memory when Loading (Intel 13th generation CPU’s)–

We have identified an issue on some Intel 13th generation CPU’s where upon startup the game will display a message about being out of video memory or the crash reporter will pop up referencing an issue with decompressing a shader. If you experience this problem, you will likely also see it in other DX12 games.

If your CPU is overclocked, try setting it back to the defaults. If you’re not overclocked or that doesn’t work, try installing Intel Extreme Tuning Utility:

https://www.intel.com/content/www/us/en/download/17881/intel-extreme-tuning-utility-intel-xtu.htmland lowering your “Performance Core Ratio” from 55x to 54x.”

Ééértem szóval az a megoldás hogy az amúgy több mint negyed millió forintos top of the line i9 14900KF processzort downclockoljam… Itt egy saját hibám hogy annyira bullshitnek tartottam a megoldást hogy relatív ignoráltam. Így hát jó ignoráns gyökérhez méltóan bár nem rossz lépés hogy elvittem az Unreal Engine felé a problémát mivel azokkal a játékokkal tapasztaltam elsődlegesen a hibát. Itt a fórum bejegyzés.: Out of video memory – Nvidia message – General / Feedback & Requests – Epic Developer Community Forums (unrealengine.com)

Na hát mint kiderült gyűlnek a problémás felhasználók, megoldás nélkül. Egyikük belinkelt egy nagyon érdekes linket amit ide is belinkelek hogy bővebb információt kapjatok arról hogy mi a fészkes fene van.: Intel Processor Instability Causing Oodle Decompression Failures (radgametools.com)

Ami baj hogy nem csak ezzel van baj, hanem XMP profil is rettenetesen instabil, más appok is behaltak sokszor és általánosságban mondhatom hogy nagyon instabil a rendszer. Na ezért végül engedtem a csábításnak és kipróbáltam az nvidia által írt XTU megoldást… 

Láss csodát mindjárt megy minden rendben. Viszont ez így akkor se megoldás szóval úgy döntöttem hogy elviszem a témát az intel felé hogy akkor ők mit tudnak csinálni. Elmondtam a problémám, nagyon részletes leírást nekik is adtam hogy mi történik, erre ők adtak egy troubleshooting lépéseket amit követve….. na?… szerintetek?…. nem történt SEMMI! Ugyanúgy hasal el a játék a picsába, instabil a rendszer és hal meg minden… mindaddig amíg nem downclockolom a procit. Szóval az lett a vége hogy cserélték garival a procim… De mint kiderült… semmilyen szinten se sikerült javítani a helyzeten. Szóval most határán vagyok annak hogy eladjam az egészet és AMD-re váltsak, de világéletemben inteles voltam ezért most még várok mi lesz. Várok arra hogy beváltsák az ígéretüket és továbbítsák annak a csapatnak akik kompetensebbek ennek a kivizsgálásában. Várok arra hogy az intel hivatalosan is elismerje a problémát és megoldást adjon. Várok arra hogy tudjam használni a gépem úgy ahogy én azt szerettem volna, amiért egyáltalán upgradeltem az egészet… Kérdés hogy meddig kell várni és mikor fogy el a türelmem. Jelenleg most az van hogy az alaplapot is próbálom cserélni a 14ik generációra optimalizált lapra, ha sikerül akkor lesz folytatása a bejegyzésemnek.

FRISSÍTÉS #1: Eldurvult helyzet

Mai nappal eszkalálódott a helyzet olyan szintre hogy ez már konkrétan eldurvult. Minden onnan indult hogy Facebook Marketplace csalókat akartam baitelni ezért be akartam kapcsolni a Windows Sandbox-ot hogy a linkeket amiket küldenek azt egy biztonságos környezetben nyithassam meg…. Oh fiú de nem volt jó ötlet… Nem tudom hogy mi tört el ennyire de valami eltört de nagyon durván. Kezdődött azzal hogy reboot után kékhalálokat kaptam… de úgy mint állat…

Ez csak 5db példa hogy mik voltak…de kaptam olyat is hogy PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA vagy a Shakespeare klasszikus EXCEPTION_ON_INVALID_STACK de van itt DRIVER_OVERRAN_STACK is ami ugyebár egy örök klasszikus, mindenki ismeri gondolom. Emellett olyan fájlok estek össze amiket még életemben nem láttam:

 • ci.dll
 • wdf01000.sys
 • dxgkrnl.sys (ezt mondjuk ismerem)
 • wimfsf.sys

Még sorolhatnám milyen kombinatórikai egyenleteket láttam BSOD üzenetben de a lényeg hogy valami nagyon nem oké. Eleve a tény hogy a processzorom már volt cserélve, nem egy jó omen, de az álmoskönyv szerint az se jó dolog hogy ennyi a kékhalál, szóval neki álltam troubleshootolni hogy na hol mi a gond. Még jó hogy van egy 9900k-s konfigom amivel tudok tesztelni (kivéve 1db SSD-t mert PCI-E Gen5-ös de azzal amúgy sincs probléma hálistennek), szóval elöször a rendszer SSD-t rakom át hátha a régebbi gépen is rossz. Sajnos tökéletesen bootolt hiba nélkül SMART értékek is hibátlan… oké akkor a többi PCI-E Gen3-as SSD-t is megnézem…. hibátlan… akkor nem SSD a gond. Memória, megnézem memtest-el 3 órán át futtatva a tesztet, hibamentesen lement a folyamat… akkor ezzel sincs probléma. Jött az ötlet hogy akkor bootoljak be egy Linux-ot hogy azzal tudok-e valamit intézni. NEM!!!!! 

NEM BOOTOL BE A LINUX!?!?!?!?!?!?!

Mi van? 
Egy linux? Ami literálisan egy krumplin is el tud indulni és nem bootol be? Mondom oké lehet az SSD-n lévő Windows bootmanager miatt ütközik, ezért kiveszem az SSD-t tehát 0 azaz NULLA SSD van a gépbe csak a linuxos boot pendrive. Na akkor bootoljak… Nem… Mondom bootolok…. Nem… Halo? Konkrétan nem tud a linux SE bebootolni. Jó akkor próbálok egy Win11 telepítő pendrivet bootolni….. Én még ilyet nem szoptam de a TELEPÍTŐ PENDRIVÓL SE INDUL EL A GÉP MERT BSOD!!!! Mi a kénköves ménkü van már itt de komolyan? Itt jött el a momentum hogy jó akkor nézzük mi jó és mi nem.

Ami jó:

 1. SSD
 2. RAM
 3. GPU
 4. TÁP
 5. HŰTŐ
 6. HÁZ

Ami nem jó:

 1. Alaplap
 2. CPU
 3. Idegrendszerem

Első kettőre megrendeltem a garancia futárt cseréljék ki ne is szereljenek faszom ki van, adjanak újat mert ez így nem állapot. A harmadikra nem tudom mit tudok csinálni de kitalálok valamit.

Majd ha lesz fejlemény akkor jön a kövi frissítés!

You May Also Like…

Egy újabb build, újabb elégedett gamer

Egy újabb build, újabb elégedett gamer

A weboldal bemutat egy gamer PC-t, amelyet egy elégedett ügyfél rendelt meg. A PC részletes leírása és képei is láthatók, valamint a felhasznált alkatrészek listája és ára.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *