Mi ez az új Intel elnevezés? – Járjunk utána

Written by The Ducky

I'm Ducky the owner of this site. I'm going to write tutorials, tech news, and all tech and gaming related news.

March 22, 2024

Mire már gyakorlatilag alap fogalom volt az intel processzoroknál hogy mi micsoda, hol merre hány méter pusztán a ránézésre, hogy például egy 14600K vagy egy 14100F processzor mégis micsoda és mire számíthatunk, ennek most vége. Intel a következő genecáriótól fogva, teljesen eldobja ezt a megszokott elnevezési struktúrát és két fő modell szériát követ.:

 1. Intel Core
 2. Intel Core Ultra

Jó de mik ezek?

Mint említettem az intel eldobta az “i” elnevezést és helyette mostmár símán csak Core 5 és Core 7 van a megszokott i5 és i7 helyett. Prémium szegmensben meg Core Ultra 7 és Core Ultra 9 van a régi i7 és i9 helyett. Bárcsak ilyen egyszerű lenne a helyzet, de sajnos ez csak bonyolódik.

Vegyünk egy nagyon egyszerű példát mondjuk egy Intel Core i9 – 14900K-t. Ha át akarnánk írni az új névrendszerbe akkor józan ésszel az lenne hogy Intel Core Ultra 9 14900K. Egyszerű.. Vagy mégsem. A jövőben nem fogja tovább vinni a generációs számokat így a Core i9 14900K mint olyan ha még a generációt nézzük akkor a 14-ik generációs i9 14900K, de ez már nem lesz így. Intel lényegében egy hard resetet nyomott az elnevezésben is innentől kezdve újra indult a számozás 1-től kezdve.

 

Lássunk egy konkrét példát hogy probáljuk megérteni a helyzetet!

Íme egy új elnevezésű CPU.:
Intel® Core™ Ultra processors SKU breakdown

Meg egy régi.:
Intel® Core™ processors SKU breakdown

Kezdjük el balrol jobbra, az első amit látunk az a Brand. Ez a rész viszonylag még rendben van, csak a prémium kategóriában bővül ki az Ultra szavacskával a branding rész, de az Intel Core-ig minden rendben van és ismerős.

Következő a Brand Modifier ami hasonlóan mint eddig 4 szintet különböztet meg teljesítménytől függően. Míg a régi “i” elnevezésnél i3i5i7i9 volt, az új brandingnél ezt 2 szintre lehet beosztani.:

Közép kategóriánál.:

 • Intel Core 3
 • Intel Core 5
 • Intel Core 7

Prémium kategóriánál.:

 • Intel Core Ultra 5
 • Intel Core Ultra 7
 • Intel Core Ultra 9

Intel To Launch New Core Processor Branding for Meteor Lake: Drop the i, Add Ultra Tier

Következő amivel találkozunk az gyüjtőnéven a Processor Number de azon belül is 3 részre tagolhatjuk.

 

Series vagy régebben Generation

 

Míg régen a generációként változott a számozás, 10-ik generáció 10-essel (10600K), 13-ik generáció 13-al (13600K), addig az új elnevezés már sorozatnak vagy Series-nek hívja. Mivel a következő “generáció” lesz az első CPU az új elnevezési struktúrában ezért 1-es számmal kezdődik mindegyik kategóriánál. Ha vissza akarjuk konvertálni a régi elnevezésre akkor az első szériás Intel Core Ultra 9 1xxx lenne a 15900K vagy valami hasonló.

 

SKU # avagy na most van szotyi a bablevesben

 

Ha már eddig is volt bármi bizonytalanság, akkor el kell hogy keserítselek, mert bár utána próbálunk járni az elnevezésnek, ez sajnos nem mindig sikerül. Teljesen értelmetlen az egész SKU rendszer ugyanis egyes processzorok ugyanazt a nevet viselik magukon pl Intel Core Ultra 5 135H és Intel Core Ultra 5 135U. teljesen ugyanaz a szám csak a végén lévő betű a különbség, viszont teljesmértékben más teljesítményt ad le. Kicsit se összetévesztő… Főleg hogy az U-s változat csak 2P maggal és 8E maggal van felszerelve és bőven kevesebb teljesítményt is eszik míg a H-s változat meg 4P maggal és 8E maggal van felszerelve és többet is eszik. Triviális hogy 1db betű mennyire mást jelent. Mert míg régen voltak ilyenek hogy i3 13100F vagy valami, most van 1 betű és annyi. Ráadásul csak hogy tetézzük a helyzetet, az Intel Core Ultra 5 135H és a 125H teljesmértékben megegyező paraméterekkel rendelkeznek, annyi kriminálisan kis különbséggel hogy a 125H-nak a P mag órajele 4.6GHz helyett csupán 4.5GHz.

 

Ennél a pontnál én fel is adtam a megértését az új rendszernek. Nem értem miért kellett egy 14 éven keresztül működő és ránézésre azonnal felismerhető rendszert szétbarmolni úgy hogy konkrétan sok siker megmagyarázni bárkinek is hogy akkor most mégis melyik proci mit tud, miért jobb, miért nem jobb, egyáltalán van-e különbség 2 processzor azonos elnevezése mögött. Annyi tuti elvileg, hogy minél nagyobb a szám, annál erősebb. Ez egy ökőrszabály de működik.

Még a végére a Suffix-ról egy gyors értelmezést elhelyezek mert az hálistennek még átlátható maradt. 2 fő kategóriába bontom szét hogy mik vannak.:

Desktop CPU-k esetén.:

 • K – Magas teljesítmény, unlocked avagy overclockolható
 • F – Nincs benne integrált GPU, ergo alaplapi HDMI vagy bármilyen kijelző csatlakozó nem fog jelet adni. (lehet kombinálni hogy KF ergo unlocked és nincs igpu benne)
 • S – Speciális kiadás, legtöbb esetben jóval erősebb kiadása az adott sorozatban mint a szimpla K-s kiadás. KS-nek is szokták hívni az ilyet mert általában unlockolva jön ki a piacra
 • T – Energia takarékos kiadás
 • X/XE – Extrém teljesítményű unlockolt cpu

Mobile (Laptop és 2 az 1-ben) esetén.:

 • HX/HX – Nagy teljesítmény és unlockolt
 • H – Nagy teljesítmény
 • P – Teljesítmény optimalizált vékony laptopokhoz
 • U – Energia takarékos
 • Y – Extrém alacsony energia takarékos
 • G1-G7 – Grafikus szint (az új integrált grafikus technológia)

Sajnálom hogy egy fekete fehér képet nem sikerült kialakítani hogy mégis hogyan kell értelmezni az új elnevezést, de remélem azért sikerült valamilyen szinten mégis érthetővé tenni ezt nektek.

You May Also Like…

Egy újabb build, újabb elégedett gamer

Egy újabb build, újabb elégedett gamer

A weboldal bemutat egy gamer PC-t, amelyet egy elégedett ügyfél rendelt meg. A PC részletes leírása és képei is láthatók, valamint a felhasznált alkatrészek listája és ára.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *